Dobrobiti meditacije

Učinci meditacije pomnosti danas su potvrđeni brojnim medicinskim istraživanjima, te je dokazano da već nakon nekoliko mjeseci prakticiranja dolazi do smirivanja onih dijelova mozga koji su odgovorni za pojavu osjećaja straha, tjeskobe i stresa općenito, dok s druge strane dolazi do revitalizacije kognitivnih sposobnosti, poboljšanje pamćenja i emocionalne ravnoteže, baš kao i buđenja empatije i suosjećanja za druge.

Iskustveni „susret s vlastitim umom“ za posljedicu ima dokidanje stresnog životnog stila i ostvarenje nove kvalitete mira, koncentracije, životne radosti i kreativnosti, neovisno je li riječ o privatnom životu ili poslovnom okruženju.

Uzimajući u obzir vrlo ohrabrujuće rezultate istraživanja, pozitivna iskustva u dosadašnjoj primjeni u praksi i rastući interes klijenata za meditativnim tehnikama kao esencijalnim alatom razvoja lidera, ISOD je studij meditacije izdvojio kao posebno važan dio obuke u području integralnog organizacijskog razvoja i mentorstva.

Studij meditacije osmislio je i provodi Mihajlo Pažanin, dugogodišnji voditelj zajednice praktikanata meditacije u okviru budističkog društva Shechen. Teoriju i praksu meditacije Mihajlo je tijekom protekla tri desetljeća učio, istraživao i vježbao pod vodstvom nekih od najvećih živućih majstora iz stoljećima stare i neprekinute tradicije tibetskog budizma, te danas slovi za jednog od njenih vodećih poznavatelja na prostorima srednje i jugoistočne Europe.

Ovaj jedinstveni studij meditacije ima za cilj predstaviti ključna teorijska znanja i praktične metode koja omogućuju da kroz neposredno iskustvo upoznamo i uvježbamo vlastiti um.

Cijeli studij zamišljen je na način da bude pristupačan svakome, bez ikakvih posebnih predznanja i pruži detaljna objašnjenja te konkretne alate čijim korištenjem osoba korak po korak može u cijelosti promijeniti odnos prema sebi, okolini i ljudima u njoj.

Studij se sastoji od pet tematskih cjelina koje se obrađuju kroz šest modula, počevši od prvih koraka pa sve do kompleksnijih formi promatranja i treniranja uma.